Total Pageviews

Followers ::: sila2 la jd sahabat aku =)

Wednesday, September 7, 2011

so, cmana?? jadi ke tidak ???

Assalamualaikum u awk2 y sy syg.....cheeeewahhhh *blushing ~



Start2 da n merapu an....tabiat normal mmg cmtu........errrrr.....rasa ta pndai lak n mngeja d keyboard bila lama ta menulis ni......lama ke?? ape kaitan mengeja d keyboard ngan menulis?? ouuucchhh jemmm !!!



hhahahhaaa.....ni ha....dok mengusha-ngusha pakwe fb...byk plak tgk pic mbe2 kawen....bertunang pn ade....y mjlis tunang cam retis pn byk....waahhh, kelassss kau jah !!! ....da musim + adat kan...bila pas raya jek berlambak2 kad jemputan.....almaklum la kan ngah bercuti lg....smpaikan leh tersusun lam rak kad2 y ade....hebat ~



post2 y berkaitan ngan kawen pn byk aku tgk kt fb.....menarik la jugak u santapan mata semntra n tggu masa msuk lik blaja ni.....aku klu stdy mmg ta layan fb.....menipu sgt oke !!! ...




moh la aku n shared ngan korang post2 menarik y aku tgk kt fb........myb ade y penah terbaca....so, wat muka slumber ya ya jek, baca lg skali........anggap jek korang ta penah terlihat pn post2 sedemikian.....ce try wat muka excited  >.<




antara y menjadi dilema para teruna/ jejaka hot malaya...blh jd penderitaan bebanan hutang slpas kawen dek krn cinta sejati.....errr, mgkin juga mnjdi satu risiko ANDARTU bg kaum wanita atau mgkin.......pape jek y blh jd kemungkinan...................................................



nilai hantaran kawen mengikut harga purata terkini dan status pelajaran d seluruh semenanjung :

UPSR, PMR/SRP : RM1,000 - RM3,000
SPM : RM3,000 - RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000 - RM12,000
DEGREE : RM12,000 - RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000 - RM20,000
PHD : RM20,000 - RM30,000


haaaa.....dh cmana tu....sape n jwb....dak spm pn n kena RM8,000.....tu ta termasuk y de angan2 n nikah sama anak putera raja, retis ke.....mmg botak la bhai.....persoalannya skang ni....n wat urusan jual beli ke? lg menarik bila................



*** akan tetapi, yg DEGREE ke ats, klau ta pandai "masak" automaticly akn d tolak 50% drpd nilai bidaan**




y ni kompem la laki sengih2 an........ish...ish....ape komen korang?? relevan ke? bkn ke sebaik2 nikah tu mahar y rendah y mna tak kan mmbebankan suami?? ceeeiittt....ckp sal fakta plak aku ari ni.....kelassssss....




tu cakp sal hantaran.....ckp sal excited n kawen plak.....wah....wah.....kau la cinta sejati ku.....kau la bulan dan bintang....kan ku jaga dirimu rapi.......sehidup semati bagai...huh......buat jnji.....hebat aje......n kawen sbb n elak maksiat la kan........chewahhh.....mmg betul da tu.....tp ikut kemampuan la.....lam islam pn ade mggariskan hukum2 u org y n menikah.....klu rasa blm mmpu.....puasa la u menahan nafsu.....y da mmpu tu lain la......kawen tu dpt menyempurnakan agama......



ini tidak....awl2 excited n kawen....cinta sejati la an.....bila da kawen....ade jek y ta kena.....periuk blanga da tercmpak sini sana....muka hari2 cm pakai blusher jek dek kena penampo 2,3 bijik....mula la n bercerai bagai.....pastu n salahkan takdir.....tak dek jodoh........huuurrmm...sbb tu la n kawen biar ade ilmu agama, baru la kawen tu jd santek.......so, kena la balik pada awl2 n nikah dulu....bukan tau akad jek.......pahamkan jugak maksud y tersirat tu ::::: 




"aku terima nikahnya si dia binti si ayah dia dgn mas kahwinnya RM..."
bunyi cam senang an??
nah erti sebenar dia :


"Aku tanggung dosa-dosa si dia dr ibu bapanya, apa saja dosa y dia buat, dr dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lg ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung smua dosa bakal anak-anak aku. kalau gagal maka aku fasik, dayus dan aku rela masuk neraka dan malaikat zabaniyah melibas aku hingga pecah bdn aku"



tu diaaa.........kan da ckp, kawen ni tanggungjawab.......tak semudah jnji2 masa indah bercinta oke.....tak kena batang hidung mmg senang ckp an.....tp tu pndangan dan perkongsian aku jek.......jgn plak de y marah.....huhuhuhu........


so, ape lg....dropkan pandangn n pendapt korang plak.......y mn silap tu, kelemahan aku sndri.....oke, chillllllllllll ~





mood :: ttba entry aku cam bajet bagus an.......hahahaha...... (y mn tak ske tu, abaikan)















24 comments:

  1. mau terlondeh seluar para para jejaka.. aku rasa nt ramai yang jadik bujang terlajak.. bukan ape.. kemahuan tu ada.. tp wang ringgit plak kureng.. nak2 lg skrg ni kos hidup tinggi.. harga barang semua naik.. kalau la letak tinggi2 melangit nanti lepas kawin kau nk mkn hape ? pasir?.. kehidupan selepas kawinitu lbh penting sebenarnya.. itu pendapat aku la.. >.<

    ReplyDelete
  2. hehe....sana sini heboh pasal neh kan..tak tau la..kaum adam la kena banyak pk hal neh..kita kaum hawa terima ja banyak mana d beri..erk? boleh ke gitu?hehehhe

    ReplyDelete
  3. ten10 :: hahahaha...agree sama kamoo.....mmg btl, khdupan lepas kawen tu g pnting...ni hantaran n mahal2 bagai...pas kawen hutang keliling....lg la terbeban....huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. ila :: wahhh redha jek....y penting toleransi....buat stakat termmpu jek....ye tak??

    ReplyDelete
  5. berpada2 la dalam mendirikan masjid... ukur baju dibadan sendiri...

    yang wajib didahulukan... kalau mampu harga macam artis pun boleh letak...huhu...

    ReplyDelete
  6. bak kata bapak ak bg j y tmmpu.. kalo dia kta mmpu 10hengget cm ne??? mau kne pnmpar gak la hahahaha..


    mhal gak hntran ak kalo tgk dr hrga purata tuh..
    bangkrap la bkal suami ak nnt hahha

    ReplyDelete
  7. nak kawen susah..dah kawen pon susah :P

    ReplyDelete
  8. kalau kau nak tau mana yang gatal sgt nak kawin, kau tengoklah wallpost dia, kalau ada benda2 yg mcm kau cakap ni. kompem MIANG.


    AHHAHAHAHA

    ReplyDelete
  9. bkn senang nk kawen.. hehe :)

    ReplyDelete
  10. aien :: yup2....klu da ta mmpu tak yah n bebankan otak berhutang plak an.....ish....ish....

    ReplyDelete
  11. sleeping :: huhuhu....ok la 10 hinggit....lau dia ckp 10sen....bkn aje penampo.....lempang laju2 trus....



    hehehhehe..

    ReplyDelete
  12. syrupmasin :: y ssh tu bila kita sshkn....islam tu kan mudah.....klu kita ikut caranya....maka mudah gak la jlnnya....



    ^_^

    ReplyDelete
  13. anip :: huhu...kan...kan....musim kot....n wat cmana.......


    musim ramai org kawen...entry pn n kawen la...



    hohohoho....

    ReplyDelete
  14. teha :: insyaAllah ade jln mudah klu kita tak sshkan....



    ^_^...hehehhe

    ReplyDelete
  15. kesian pakwe yg ade makwe PHD wuuu haha

    ReplyDelete
  16. yg degree 15k tu aku x setuju..huhu..nk jual ank ke ape

    ReplyDelete
  17. umie :: tau tak pe.....mmg kesian ~

    ReplyDelete
  18. sifu :: hahaha...memg pokai la bhai.....sadis tul zaman skang....kawen pn n tetap harga smsa....cam harga minyak.....


    hahhahaa..

    ReplyDelete
  19. kene sambung master ni..baru la hntaran meningkat..hahha

    ReplyDelete
  20. bella :: keno cari hok kayo jugop la bru blh masuk mine....klu dop gak....ANDARTU la....



    hehehehehe...

    ReplyDelete
  21. haha upsr pun tersenarai?

    bankrup sape ade makwe PHD kehkekeh

    ReplyDelete
  22. amna :: jgn men2....dak upsr pn laku skang ni....


    huhuhuuh...

    ReplyDelete
  23. ramai buat status ni kt fb.. hhuhu..
    degree smpai belas2 ribu tak tahan tu.. kekeke

    ReplyDelete
  24. amna :: tau tak pe.....botak + pokai la mamat2 kt luar....huhuhuh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...